top of page
Keresés
  • SzerzÅ‘ képeDinó Tivadar

Mit érdemes tudni a dinoszauruszokról?

Frissítve: 2019. febr. 28.

Miután történeteink főhőse, Tivadar, egy kis dinó, ezért úgy gondoltuk, utánanézünk annak, mit érdemes tudni erről a mára már régen kihalt állatfajról, a dinoszauruszról.


Dinoszaurusz csontváz

Napjainkban már csak mozivásznon, a tv képernyőjén, számítógépeken, múzeumokban vagy játékboltokban találkozhatunk dinoszauruszokkal – persze akkor sem élő változatban.

De mikor is éltek akkor a dinók? Nos, megjelenésük nagyjából 250 millió évvel ezelőttre tehető, hivatalosan ugyanis a Perm időszak végén jelentek meg. Valójában azonban inkább a Triász időszakra volt jellemző az elterjedésük, ami 250 millió évvel ezelőtt kezdődött és 200 millió éve ért véget. A Jura időszakban, ami 200 millió évvel ezelőtt kezdődött, és körülbelül 146 millió évvel ezelőttig tartott a dinók élték világukat, azonban a Kréta időszak vége sajnos vesztüket okozta, ez nagyjából 65 millió évvel ezelőtt történt. Okát pontosan azóta se ismerjük: egyesek szerint egy meteor csapódott a földbe, mások szerint a kihalás fokozatos lehetett.


De milyen dinoszauruszfajtákról beszélhetünk? Táplálkozásuk tekintetében kettőről: a ragadozókról és a növényevőkről.

Ragadozó dinó volt például a Tyrannosaurus Rex vagy a Velociraptor. Nézzünk néhány érdekességet a T-rexekről: két lábon járt, méreteit tekintve az eddig ismert egyik legnagyobb ragadozóról beszélhetünk, akár 13 méteresre is megnőhetett, súlya a 7 tonnát is elérhette. Az eddig felfedezett legnagyobb koponya 1,5 méteres volt. Tőrszerű fogakkal rendelkezett, így nem kétséges, hogy rettegett vadász lehetett az idejében. Növényevő dinók voltak például a Triceratops, valamint az Iguanodon. Mit érdemes tudni például a Triceratopsról? A három szarv (ami akár 1 méterre is megnőhetett), valamint a nagy nyakfodor miatt könnyen felismerhető fajta. 3 méter magas, valamint 9 méter hosszú teste akár 12 tonnás is lehetett. Négy lábon járt, külleme hasonló az orrszarvúéhoz.


És miért olyan biztos, hogy valóban éltek dinoszauruszok?

Az azóta megtalált csontvázaik miatt lehetünk ebben biztosak. A ma ismert dinókról először egy angol tudós írt 1677-ben, de valójában már jóval időszámításunk előtt is készültek feljegyzések, amik valószínűleg dinoszaurusz csontokra utaltak. Leleteket a Föld összes kontinensén találtak, ami azt jelenti, hogy dinók több száz millió évvel ezelőtt még mindenütt megtalálhatók voltak.

Ha Ti is szeretitek a dinókat és a dinós meséket, nézzétek meg Dinó Tivadar meséit a YouTube csarornán!

25 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page