top of page
Keresés
  • SzerzÅ‘ képeDinó Tivadar

5 remek program, ha otthon maradunk a gyerekekkel

Mostanra már nem lehet úgy bekapcsolni a televíziót, vagy megnyitni a közösségi oldalakat, a hírportálokat, kinyitni egy újságot, hogy ne hallhassunk vagy olvashassunk a korona vírus miatt jelenleg kialakult helyzetről. Miután ez az óvodák és az iskolák működését is érintette, hirtelen nagyon sokan találták szembe magukat azzal a helyzettel, hogy a gyerekek otthon kell, hogy maradjanak, és meg kell oldani az egész napos felügyeletüket.


Akik pedig ezt kipipálták, és például maga a szülő tud otthon lenni a kicsikkel, újabb kihivásokkal találja szemben magát: szinte biztos, hogy a jelenleg kialakult helyzetben sokaknak okoz fejtörést már néhány nap után, hogy milyen változatos programokkal is töltsék ezt a hirtelen jött közös otthonlétet. Mi 5 lehetséges programmal próbálunk segíteni most ebben - de természetesen ezek az ötletek nem csak most, a későbbiekben szünetekre, hétvégékre is jó kiindulópontot jelenthetnek.

És akkor ne is húzzuk tovább az időt, nézzük, milyen 5 tippet ajánlunk mi:


1. Utazzunk! - Persze csak képzeletben


Ha már így alakult, hogy otthon, a négy fal között vagyunk kénytelenek ücsörögni, az még nem jelenti azt, hogy gondolatban ne indulhatnánk útnak.


Kiválaszthatunk 1-1 országot, amit aztán a fantáziánk, néhány könyv és az internet segítségével így is felfedezhetünk. Ha megvan az úticél akár kezdhetjük azzal, hogy elképzeljük, mit vinnénk magunkkal az útra, majd sorrendbe szedhetjük, mi mindent néznénk meg szívesen. Ezután fényképek és cikkek vagy könyvrészletek segítségével sorban felfedezhetjük mindet: megcsodálhatjuk őket, és megbeszélhetjük az érdekességeket.


A "hazaérkezés" után mindenki élménybeszámolót is tarthat, például mi volt a kedvenc állomása, és akár mindenki le is rajzolhatja azt, ami neki a legjobban tetszett.


2. Változzunk cukrásszá egy napra!


Ha már otthon ücsörgünk minden bizonnyal eljön az idő, amikor mindenki szívesen enne egy kis édességet - készítsük el magunk!


A gyerekek általában egyébként is szeretnek segíteni a konyha körül, de ha arról van szó, hogy valamilyen finom süti lesz a végeredmény, szinte biztos, hogy még lelkesebbek lesznek! Fel is dobhatjuk a hangulatot azzal, hogy eljátszuk, hogy neves cukrászok vagyunk, akik valamilyen fontos eseményre készülnek éppen! Természetesen nagyon sok süti receptet lehet találni az interneten, mi most megosztunk veletek egy igazán egyszerűt, ami néhány hozzávalót és néhány percet igényel csak: Hozzávalók: 4 evőkanál liszt, 1 kávéskanál sütőpor, 4 evőkanál porcukor, 2 evőkanál cukrozatlan kakaó (vagy ha cukrozott, a cukorból kell kevesebb), 1 db tojás, 3 evőkanál tej, 3 evőkanál napraforgó olaj. Elkészítés: először is a hozzávalókat ebben a sorrendben egy nagyobb bögrében vagy tálban (fontos, hogy mikrozható legyen) jó alaposan összekeverjük, ezután pedig a mikroban 3 percig "sütjük".... és ennyi, már ehetjük is!


3. Játszunk színházasdit!


Bár sajnos sem bábszínházi, sem egyéb színházi előadásra nem tudunk most elmenni egy darabig, ez még nem jelenti azt, hogy mindenféle ilyen tevékenységet nélkülöznünk kellene - varázsoljunk színházat otthon!


Akár két féleképpen is kivitelezhetjük ezt:

1. Szervezzünk egy színdarabot, amiben a gyerekek és akár mi magunk vagyunk a főszereplők. Először válasszunk egy történetet, akár egy szeretett mesét, vagy találjunk ki mi magunk egy újat. Majd öltözzünk be, rendezzük be a teret amennyire lehetőségünk van, és játsszuk el az előadást!

2. Ha a gyerekek kevésbé szeretnek szerepelni, akkor a plüssállatok, vagy papirból készült bábok segítségével is előadhatnak, vagy közösen előadhatunk meséket, magunktól kitalált történeteket!


4. Legyünk művészek!


Ha a gyerekek szeretnek rajzolni vagy színezni, akkor egy kis kreativitással ezt a tevékenységet is feldobhatjuk a napokban: váljunk művészekké és rendezzünk kiállítást!


Először is kezdhetjük azzal, hogy kitalálunk közösen egy témát, ami köré a kiállítást szervezzük: ez most lehet akár a tavasz, lehetnek a virágok, vagy állatkerti állatok, de családtagokról készült portrék is. Ezután megegyezünk abban, hogy mennyi alkotás készüljön el: 3, 5 vagy még több. Közösen dönthetünk arról, hogy mi is beszállunk a játékba művészként, és közös kiállítást tartunk majd, így hát mi is rajzolunk, vagy csak a gyerekek, mi pedig vendégként leszünk jelen az eseményen. Ha készvannak a művek a legjobban sikerültre akár licitálhatunk is!


5. Olvassuk vagy nézzünk meséket!


Végezetül pedig, bár közel sem utolsó sorban ne feledkezzünk meg egy örök kedvencről: nincs olyan gyerek, akit egy-kettő-három...sok jó mese ne kötne le!


Szánjunk időt arra, hogy levesszük a mesekönyveket a polcról, és mesélünk, vagy éppen a gyerekeket kérjük meg, hogy találjanak ki ők nekünk történeteket! Azonban ha szeretnénk magunknak egy kis pihenőt, válasszunk egy aranyos mesét, amit a gyerekek szívesen néznek meg. Ha például szeretik az állatos meséket, vagy nagy dinó imádok jó választás lehet Dinó Tivadar és barátainak történeteibe belenézni: ide kattintva az összes eddig megjelent mese elérhető.

Bízzunk benne, hogy minél hamarabb megoldódik a jelenlegi helyzet, de addig is reméljük, hogy segítettünk egy kicsit ezekkel az ötletekkel!

- Amennyiben mesét kerestek, nézzétek meg Dinó Tivadar és barátainak történeteit, amelyek nem csak kikapcsolódni segítenek, de mindig tanulságos mondanivalóval is szolgálnak - kattints ide! Ha pedig érdekesnek találtad a cikket, és további hasonló tartalomra is kíváncsi lennél, nézz szét a honlapon, valamint kövesd be a Facebook oldalunkat! -




240 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page