top of page
Keresés
  • SzerzÅ‘ képeDinó Tivadar

5 társasjáték gyerekeknek

Mi lehetne igazán jó program az egész család számára a gyerekekkel egy szombati ebéd után? Például egy szórakoztató társasjáték! Na de mit válasszunk? Hiszen annyi félét lehet látni a boltok polcain, na meg az sem mindegy, hogy egy 4 évessel vagy egy 8 évessel ülünk le éppen. És felnőttként vajon nem lesz unalmas? Összegyűjtöttünk 5 játékot, amit bátran ajánlunk otthon töltött délutánokra!

Az előző cikkünkben (kattints ide, ha még nem olvastad) összegyűjtöttünk 5 otthoni programot gyerekekkel, most pedig 5 társasjátékot mutatunk be, amivel az egész család jól szórakozhat. A Mit játsszunk? YouTube csatorna videóinak alkotói, Facebook oldalukon éscsoportjukban a jelen helyzetre tekintettel meghirdettek egy remek kezdeményezést, ami a #pánikhelyettjátszunk néven fut, és arra ösztönöznek ennek keretében, hogy a korona vírus kapcsán jelenleg kialakult helyzetben ha már otthon maradunk, ahelyett, hogy az egész napunkat az idegeskedés töltené ki, kapcsolódjunk ki közösen 1-2 jó játékkal. Mi is támogatjuk a kezdeményezést, és ezzel a listával szeretnénk lehetőségeket bemutatni ehhez!


1. Dobble


És akkor kezdjük is a listát egy egyszerű, de annál szórakoztatóbb játékkal, ami nem más, mint a Dobble! Fontos megjegyezni, kisebbek számára elérhető a Dobble Junior is, ami egy kártyán kevesebb figurát tartalmaz.


A Dobble tulajdonképpen nem bonyolítja túl a dolgokat: kártyák tele mindenféle figurával a napszemüvegtől a hóemberig. És mi a különlegessége? A pakliban lévő minden kártyára igaz, ha kiválasztunk kettőt, azokon lesz pontosan 1 darab szimbólum, ami megegyezik. Például: mind a két kártyán van egy hópehely, de a többi rajtuk lévő szimbólum különböző. A cél pedig az, hogy mi találjuk meg leghamarabb az egyezést a lapokon.


A játék tartalmaz egy aprócska szabálykönyvet, ami 5 játékmódot is leír, így kellőképpen variálható szórakozásról van szó. Játszhatunk úgy is, hogy saját magunknak gyűjtögetjük a lapokat, ha sikerült felfedezni az egyezést, de akár az ellenfelünk paklijának növelése is lehet a cél, miközben ügyelünk arra, hogy hozzánk minél kevesebb kártya kerüljön. Remek gyorsasági játék, ami igen csak megdolgoztatja a figyelmünket!


A játék 6 éves kortól ajánlott, 2-8 fő részére, és nagyjából 3-4 ezer forintért lehet hozzájutni.


2. Rókanyomon


Ez a játék azért is remek választás, mert itt nem egymás ellen játszunk, hanem közösen indulunk útnak kinyomozni egy rejtélyt. Fontos tudni, hogy itt vagy mindannyian nyerünk, vagy a címben is szereplő róka nyer mindannyiunk ellen.


Minden kör egy csibészkártya kiválasztásával kezdődi, aki aztán a "bűnöző" lesz a játékban, akit el kell kapjunk, majd ezt a lapot be kell tegyünk a nyomolvasóba, amit a játék tartalmaz. Ezután a névkártyákat betesszük a tábla alá, a feladat pedig a következő: rájönni arra, ki is a csibész közülük. A játékosok tehát detektívek bőrébe bújnak, hogy kiderítsék: melyik róka lógott meg a rétessel.


A játék menetét kockadobások viszik, de nem a megszokott módon: ha gyanusítani szeretnénk 3 szemet kell dobjunk 3 dobásból, míg ha nyomozni, akkor 3 tappancsot, és így tovább. Természetesen mivel egy közös célért küzdünk, azaz egy kooperatív játékról van szó, érdemes csapatként működni a döntéseknél. Mindeközben persze a róka is lépked....


Ha a játék során eljutunk egy olyan pontra, amikor egyetértünk abban, hogy ki lehet az elkövető, akkor ki kell vennünk a csibészkártyát a nyomfejtő szerkezetből, hogy megbizonyosodjunk: nem csalt-e a szimatunk. Ha eltaláltuk, akkor megnyertük a játékot, azonban ha a róka az út végére ér, és mi nem tudjuk kitalálni, ki lehet a csibész, akkor bizony mi vesztettünk.


A játék 6 éves kortól ajánlott, 2-4 fő részére, és nagyjából 5-6 ezer forintért lehet hozzájutni.


3. Sztorikocka / Story cubes


Ez a játék több szempontból is végtelenül egyszerű, azonban annál szórakoztatóbb játékélményt nyújthat: tömören összefoglalva bizonyos instrukciók alapján egy történetet kell kitalálnunk és elmesélnünk.


Na de mitől is olyan végtelenül egyszerű, és mi alapján kell, hogy kitaláljuk a történetünket? A Sztorikocka játék kellékei mindössze dobókockák! Ezek azonban nem a megszokott dobókockák, ugyanis mind a 6 oldalán számok helyett különböző "rajzokat" találunk. Ezzel pedig meg is adtuk a választ arra, mi szabja meg, hogyan is kell szőnünk a történetünket: dobjunk a dobókockákkal, majd a legfelül látható képeket összefűzve adjuk elő a saját sztorinkat. Itt nem a győzelem a fontos, hanem hogy minél inkább használjuk a képzelőerőnket és mindeközben minél jobban szórakozzunk.


A játék 6 éves kortól ajánlott, gyakorlatilag bármennyi fő részére, és nagyjából 3-4 ezer forintért lehet hozzájutni.


4. Szendergő hercegnők


A Szendergő hercegnők egy kártyajáték, ami bár elsőre igen csak lányos elfoglaltságnak tűnik, valójában a fiúk is jól szórakozhatnak közben: a cél ugyanis az, hogy a lovagok felébresszék az alvó hercegnőket. Ezt a játékot egymás ellen játszhatjuk, így a cél az, hogy a végén ki gyűjt több felébresztett hercegnőt!


A játék kezdetén a 12 hercegnő lapját (ezek a zöld hátlapú kártyák, így könnyen szétválogathatóak) leforditva letesszük az asztal közepére - ők jelenleg alszanak. Hatot balra és hatot jobbra, középre pedig a húzópakli kerül, majd mellé a dobópakli. Minden játékos kap 5-5 kártyát, amiket azonban másnak nem mutathat meg. Ezeket kell majd minél ügyesebben kijátszani a hercegnő ébresztgetés és a győzelem érdekében.


A herceg kártyákkal hercegnőt ébreszthetünk fel, a lovag kártyával egy az ellenfélnél ébren lévő hercegnőt lophatunk el magunknak, a sárkány kártyával elháríthatunk egy lopást, az altató bájitallal egy az ellenfél által már felébresztet hercegnőt szenderíthetünk újra álomba, amit pedig a varázspálcával háríthatunk, ha van nálunk ilyen. Vannak még számkártyák is, amelyek pedig azt a célt szolgálják, hogy eldobásukkal újabb lapokat húzhassunk fel. Ez azonban kissé trükkös: egy kártya eldobásával egy kártyát húzhatunk a körünkben, két ugyanolyan számot tartalmazó lap eldobásával már kettőt, ha pedig 3 lapot szeretnénk húzni, azt úgy tehetjük meg, ha 3 lapot dobunk el ugy, hogy abból 2 szám összege kiadja a harmadikét (példa: 2 és 3 és 5).


A játék 8 éves kortól ajánlott, 2-5 fő részére, és nagyjából 3-4 ezer forintért lehet hozzájutni.


5. Szörnyszekrény


Ez a játék a kisebbek számára akár elsőre ijesztőnek is tűnhet, valójában viszont akár ennek a segítségével le is küzdhető a szörnyektől való félelem! A játék lényege ugyanis, hogy a mókásan megrajzolt szörnyecskékek a szekrénybe zárjuk. Ráadásul ez is, mint a Rókanyomon egy kooperatív játék, azaz nem egymás ellen játszunk, hanem együtt a közös cél érdekében.


A játék előkészítése során kitesszük az asztalra az ágyban fekvő gyerkőcöt ábrázoló lapot, a szekrényt, a szörnykártyákat képpel lefelé, a tripli 3 darabját és a tárgyak képeivel ellátott zsetonokat - ezeket is szintén képpel lefelé. A játék során egymás után fordítunk fel szörnyeket. Minden szörnykártya sarkában láthatunk egy tárgyat: ez azt mutatja meg, hogy éppen az a szörny mitől is fél a leginkább.


Ezután a zsetonok felfordítása következik, amelyeken ez a tárgy szerepelhet: amennyiben valóban megegyezik, úgy az éppen felfordított szörnyet már egyből a szekrénybe is zárhatjuk. Persze nem ilyen egyszerű a történet, hiszen koránt sem biztos, hogy ez így lesz... Ha ugyanis nem egyezik, akkor a 3 darabból álli Tripli egyik darabját fordítjuk fel, amik közül ha mind a 3 felfordul, a szörnyet az egyik üres helyre kell tenni az ágy egyik oldalára. A játékot akkor nyertük meg, ha az összes szörnyet sikerült a szekrénybe küldeni, amennyiben viszont az ágy körüli üres helyeket töltik fel hamarabb a szörnyek, akkor veszítettünk.


A játék 3 éves kortól ajánlott, 1-6 fő részére, és nagyjából 3-4 ezer forintért lehet hozzájutni.



- Amennyiben mesét kerestek, nézzétek meg Dinó Tivadar és barátainak történeteit, amelyek nem csak kikapcsolódni segítenek, de mindig tanulságos mondanivalóval is szolgálnak - kattints ide! Ha pedig érdekesnek találtad a cikket, és további hasonló tartalomra is kíváncsi lennél, nézz szét a honlapon, valamint kövesd be a Facebook oldalunkat! -

153 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page