top of page
Keresés
  • SzerzÅ‘ képeDinó Tivadar

A játék a gyerekek lételeme 2. rész - A játék, mint tevékenység jellemzői és feltételei

A gyermekek fő tevékenységéről, a játékról szóló sorozatunk második részéhez érkeztünk. Az első részben összefoglaltuk, hogy bár a legjobb szándék vezérli azokat a szülőket, akik egyre kevesebb időt hagynak gyermekük számára a játékra, mégis káros hatásai is lehetnek, ha nincs meg az egyensúly. A második részben pedig már magára a tevékenységre fókuszálunk: a játék általános jellemzőire, a gyermekkorban betöltött szerepeire, valamint feltételeire.


A cikksorozat első részében tehát arról volt szó, hogy egyre több szülő kezdi háttérbe szorítani az önfeledt játékot annak érdekében, hogy kisfia vagy kislánya vélt vagy valós előnyökre tehessen szert mindenféle különóra által a felnőttéválás során a jövőre nézve. Ugyanakkor nem biztos, hogy valóban az a sikeressé válás feltétele, hogy a gyermekkor, mint olyan, megszűnik létezni. Nagyon fontos, hogy megtaláljuk a kellő egyensúlyt a játék és az egyéb tevékenységek között. Ha még nem olvastad az első részt, és érdekel, ide kattintva érheted el. Ebben a második részben a játék általános jellemzőiről, gyermekkorban betöltött szerepeiről, valamint feltételeiről lesz szó.


A játék általános jellemzői: 5 fontos szerepe a gyermekek életében


Összességében kijelenthető, hogy egy egészséges kisgyerek amikor csak teheti, biztosan játszik - és ez nem csak így normális, de hozzájárul a megfelelő fejlődéshez is. A játék persze sokféle lehet, eltér életszakaszonként, eltérhet nemenként is, és az érdeklődés is nagyban befolyásolhatja. A játék azonban mindig spontán és önkéntes tevékenység, amire a gyermeket belső feszültségei késztetik. Ezek a belső feszültségek elsősorban a fiziológiai, valamint a pszichikai érésből fakadnaj, ugyanakkor a szociális környezet, a felnőttek viselkedése is hatással van rá. Minden játék sajátossága tehát a feszültségcsökkentés és az örömszerzés.


A játéknak 5 nagyon fontos szerepét érdemes kiemelni egy gyermek életében: egyrészt ez a tevékenység az öröm forrása, másrészt eszköz arra, hogy a belső feszültségek feloldásra kerüljenek, harmadrészt a személyiség fejlődésében is az egyik legfontosabb szerepet tölti be, negyedikként a tanulást és tapasztalást segíti, ötödikként pedig a társas kapcsolatok alakulásában is jelentős szerepet játszik. Nézzük hát ezeket részletesebben.


1. Örömforrás

A játék tehát a jól lét előidézője: a kisbaba számára még a csörgő ide-oda rázása, 2-3 évesen már a labda elgurítása, később pedig kockákból vár építése, vagy egy játékbaba ringatása, űrhajó építése, orvos vagy rendőr imitálása, bújócskázás, versenyezés, és így tovább. A gyermek tehát a játékban leli leginkább örömét: ez az ami felvidíthatja, ami kiegyensúlyozottá teszi őt.


2. Készségfejlesztés

Ahogy növekszik a gyermek, egyre bonyolultabb és komplexebb játékokat játszik, és minél bonyolultabb egy tevékenység, annál inkább segíti a gyermek készségeinek fejlődését is. Ide tartozik többek között a személyiségének fejlődése; a vizuális észlelés fejlesztés; a motoros képességek fejlesztése, vagyis a mozgásfejlesztés; a kognitív képességek fejlesztése, úgy mint a gondolkodás, a figyelem vagy az emlékezet; a percepciófejlesztés, azaz észlelés, érzékelés fejlesztése; vagy a verbális fejlesztés, a beszédmotorika és a gondolkodás fejlesztése, és így tovább.


3. Feszültségoldás

Gyakran kerül sor arra is, hogy a gyermek megtörtént eseményeket játszik el akár újra és újra, vagy olyan dolgot, amit látott vagy hallott valahol: ez a feszültségoldás igen hatékony eszköze. Amennyiben számára örömet okozó esemény történt, azért játssza el később, hogy újraélje azokat az élményeket, érzelmeket, amiket akkor tapasztalt. Ha pedig kellemetlen élményekben volt része, a játék során az, hogy újra átélheti az adott pillanatokat segíti a feldolgozást, ráadásul egy olyan közegben, amikor már ő irányít.


Ne gondoljuk azt, hogy a rengeteg új ismeret, ami folyamatos ingerként van jelen a gyerekek életében nem okoz bennük feszültséget: nagyon fontos tehát, hogy ezt valamilyen formában levezethessék. Ehhez pedig nagyon jó eszköz a játék, az alkotás. A gyerekek érzelmi feszültségüket a leginkább ebben a tevékenységben tudják levezetni.


4. Megismerés és tanulás

Ugyanakkor a megismerést és a tanulást is segítheti a játék, és a kíváncsiságát is kielégítheti. A környezetéből kapott és tapasztalt új ismeretek alkalmazásának tökéletes terepe, a látott szerepek utánzásának eszköze is egyben. A játék által bizony ügyesedik és okosodik is, fejleszti a készségeit, megismeri a tárgyak tulajdonságait, az egymáshoz való viszonyukat, és azt is, ezekkel milyen változásokat lehet létrehozni. Ráadásul a játékok keretében a cselekvéssel problémákat is megold, amelyek később a problémamegoldó gondolkodásának alapjait jelentik majd.


5. Szocializáció, társas kapcsolatok

Mindezek mellett érdemes a társas kapcsolatok alakulására tett hatásaira is említést tenni. Ez a tevékenység ugyanis a fentebb már említett pozitív hatások mellett a szocializációt is megkönnyítiés, éssegíti a szociális magatartás kialakulását is a gyerekeknél. Ez tehát azt jelenti, hogy nem csak a játék tartalmát befolyásolja a gyermek környezete, de a környezetéhez való alkalmazkodást is segíti a játék maga. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, milyen fontos szerepe van a szülőnek és a pedagógusoknak abban, hogy minél teljesebben élhesse meg egy kisgyermek a játékot, mint tevékenységet - az ő hozzáállásuk is nagyban befolyásolja a tevékenység minőségét.


A játék feltételei: idő, tér és eszközök


Ahogyan azt összefoglaltuk tehát, nem kérdés az, hogy számos szemszögből nézve bizonyul rendkívül hasznosnak a gyermekek felcseperedésében a játék. Ahhoz azonban, hogy a játék, mint tevékenység kibontakozhassék, 3 objektív feltételre van szükség elsősorban: elég időre, megfelelő helyszínre, valamint eszközökre.


1. A játékidő


Ahhoz, hogy egy gyerek elmélyülhessen egy tevékenységben minél hosszabb megszakítás nélküli időre van szükség, és ez a játék során sincsen másképpen. A kulcsszó az elmélyülés: nagyon fontos, hogyha valami miatt megkérjük a gyermeket, hogy mostmár fejezze be azt, amivel éppen foglalkozik, hagyjunk időt számára a lezárásra, a rendes befejezésre, ne egyik pillanatról a másikra kelljen abbahagynia, amit éppen csinál.


Ezt például úgy tudjuk megoldani, ha időben jelezzük felé, hogy lassan ideje abbahagyni a tevékenységet, amit éppen folytat, mert megyünk valahová. Ez egyrészt azért fontos, hogy érezze azt, hogy a felnőttek odafigyelnek az ő igényeire, így sokkal könnyebben válik együttműködővé. Másrészt pedig, ahogyan már szó volt róla, a játék a belső feszültségek oldásának eszköze is, és amennyiben nem sikerül végigvinni a megkezdett folyamatot, úgy etéren eredménytelenné válhat a tevékenység, így pedig frusztrált maradhat a gyermek.


2. A játék helyszíne


A játék helyszínének tekintetében fontos, hogy ne legyen túl zsúfolt a tér. Emellett az is odafigyelést igényel, hogy életkori sajátosságoknak megfelelően legyen lehetőség a földön való játékra, illetve asztalnál való tevékenységekre is. Amennyiben több gyermekről is szó van - például testvérek esetében, vagy óvodák tekintetében - fontos, hogy úgy alakítsuk ki a teret, hogy a párhuzamosan játszó kicsik ne zavarják meg egymás tevékenységét. Legyen lehetőség arra, hogy az egyikük várat építsen, míg a másik kettő fogócskázik, vagy rajzolna és színezne.


A berendezést úgy érdemes kialakítani, hogy legalább egy része a gyerekek által is mozgatható legyen. Ez egyrészt azért hasznos, mert így nem korlátozza be a szoba elrendezése a játékot, másrészt pedig így minden, a széktől kezdve a kisasztalig akár a játék részévé válhat. Készüljünk fel arra, hogy a játék helye gyakran magától alakul: akár az asztal alatt, mint egy kis kuckó, akár a székeket összetolva azok között, mint egy erőd. Érdemes ebben nem a rendetlenséget látni, a gyermek ezt nem azért csinálja, hogy busszúságot okozzon. Hagyjuk, hogy kijátssza magát - természetesen ésszerű keretek között - majd hívjuk fel rá a figyelmét, hogyha végzett, mindent tegyen vissza a helyére. Akár ebből is játékot varázsolhatunk, ha ügyesen kommunikálunk!


3. A játék eszközei


A játék eszközévé válhat minden olyan tárgy, eszköz, anyag, amit a gyerekek a játékaik során felhasználhatnak. Természetesen játék a plüssmaci és a babaház, ugyanakkor egy pohár vagy egy bot is könnyen a játékok eszközévé válhat egy kis fantáziával. A jó eszköz a játékhoz tartós, tisztítható, esztétikus, funkciójában megfelel a gyermek igényeinek, és kedvet csinál a játékhoz. A játék, mint eszköz tartóssága azért bizonyulhat hasznosnak, mert ha valamelyik fontossá válik a gyermek számára, de hamar tönkremegy, komoly bánatot okozhat a kisgyereknek. Mindemellett pedig természetesen az is fontos, hogy lehetőség szerint minél kevesebb kárt tudjon vele okozni akár magának, akár a társainak - tehát ne legyenek éles végek, és így tovább. Az is fontos, hogy lehetőség szerint olyan eszközöket biztosítsünk a játékra, ami az életkornak megfelelő. Valamint arra is érdemes figyelmet fordítani, hogy méretben a gyermekhez igazodjon: a székek és az asztalok, a kialakított játékkonyhában a lábasok és egyéb eszközök ne legyenek se túl nagyok, se túl kicsik. A fontosabb játéktémákhoz érdemes biztosítani a megfelelő kellékeket, ugyanakkor nem szükséges mindent beszerezni, ami kellhet. Ez ugyanis teret nyithat a kreativitásnak: fejlesztheti a képzeletet az, ha egy bot a kard, vagy egy fakarika a korona, emellett pedig az is a játék része lehet, hogy saját magunk készítünk el valamit, ami éppen kellhet.


Zárszó


A játék tehát nem ok nélkül vált a gyermekek legalapvetőbb tevékenységévé: nem csak az öröm forrása, a feszültségeket oldja, de számos téren segíti a fejlődést, a megismerést, a szocializációt. Ráadásul a mesék mellett a játék az a kicsik számára, ami során bármi megtörténhet, ahol minden vágyuk valóra válhat, ahol a csodák igenis léteznek - ráadásul az irányítás a kezükben van. Legyünk ebben társak számukra, és biztosítsuk e tevékenység feltételeit gondosan: az időt, a helyet és az eszközöket.


Jövőhéten folytatjuk!


[Forrás: B. Méhes Vera - Az óvónő és az óvodai játék]


- Amennyiben mesét kerestek, nézzétek meg Dinó Tivadar és barátainak történeteit, amelyek nem csak kikapcsolódni segítenek, de mindig tanulságos mondanivalóval is szolgálnak - kattints ide! Ha pedig érdekesnek találtad a cikket, és további hasonló tartalomra is kíváncsi lennél, nézz szét a honlapon, valamint kövesd be a Facebook oldalunkat! -

388 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page