top of page
Keresés
  • SzerzÅ‘ képeDinó Tivadar

A játék, mint szülő és gyermek közötti kapocs

Bár egyre nagyobb szerepet kapnak a gyermekkorban a különórák, azért kevés olyan szülő van, aki ne tartaná fontosnak a játékot a kicsik életében. Az viszont gyakoribb, hogy nem igazán tud partner lenni ebben a tevékenységben, mert nem igazán érti a gyerekek által kitalált világot, nem tud azonosulni a látásmóddal, és türelme sem sok van ahhoz, hogy megpróbálja megérteni. Pedig igazán hasznos lehet, ha rendszeresen játszunk együtt: sőt, a nevelés során is érdemes élni a játék erejével!



A felnőttek sokszor nem értik meg a gyermeki gondolkodást


Egy felnőtt számára a játék nem mindig egyszerű, hiszen olyan régen volt már a gyermekkor, az emlékek megfakulnak. Sokszor szinte olyan, mintha külön világban élnénk, mint gyermekünk, ami néha igaz is. Hiszen a gyermek által szemlélet világot kiszínezi a képzelet, tele van csodákkal, és egy felnőtt számára legtöbbször érthetetlenül irracionális vonásokkal. A közös játék, a játékos nevelés azonban alkalmat teremt rá, hogy az anyuka és apuka beléphessen a gyermeke világába - ezzel erősítve a közöttük lévő érzelmi kötődést és a bizalmat.


A játék a gyerekek lételeme


A játék nagyon fontos a gyermekek számára: egy olyan eszköz ugyanis, amelyek a gyermekek nemcsak felfedezhetik a világot maguk körül, de sajátjukká is teszik azt, és értelmezni tudják a tapasztalatokat, amiket szereznek. Nem kérdés tehát, hogy mekkora erővel bír az, amikor a kicsik a szüleikkel együtt is végezhetik ezt a tevékenységet.


A játék a gyerekek számára nem csak a szórakozást jelenti, inkább lételem: egyszerre a tapasztalás és a tanulás alapja is. Persze minden gyerek más, éppen ezért más- és más játékokban érzi jól magát: ki doktorosat játszik, ki papás-mamást, ki inkább labdázni szeret, más pedig építőkockázni, vagy rajzolni. Számos szakember szerint a játék már-már olyan, mint egy hely: a képzelet birodalma, ahol a gyermekből bárki és bármi lehet, ahogyan a környezet és az őt éppen körülvevő tárgyak is megelevenedhetnek. Ha pedig egy felnőtt ebben cinkosává válik, nagyon különleges kapocs kialakulását eredményezheti.


A játék ráadásul remek eszköz arra is, hogy a gyermekben felgyülemlet felszültséget feloldja: például eljátszhat szituációkat - akár olyanokat, amelyek megtörtént eseményekre alapulnak, persze kissé átalakítva - és ezekben a helyzetekben ő az irányító. A saját maga által kitalált történetekben akár a 7 fejű sárkányt is legyőzheti, vagy akár királylány vagy királyfi is lehet. Egyszóval ő a középpont, és ő az, aki mindent meg tud oldani, a legjobb és legszebb lehet. Emellett a másik fontos eszköz, amivel a gyerekek hasonló élményeket szerezhetnek, sőt, sokszor a játékkal is összemosódik: a mesék (erről a témáról bővebben korábban írtunk már, kattints ide!). Éppen ezért, a játék mellett ennek a szerepét is érdemes szem előtt tartani.


Neveljünk játékosan!


Érdemes a játékot, a közös játszást a nevelés során is alkalmazni. Ezáltal ugyanis a gyermek lelkivilágához igazodnunk, a saját nyelvén szólunk hozzá: ezzel pedig sokkal fogékonyabb lesz arra, amit szeretnénk vele megértetni. Többek között azért is van ez így, mert a játék tulajdonképpen a gyerekek kommunikációs eszköze. Bármikor jól jöhet ez a taktika: akár házimunkáról, leckeírásról, vagy fegyelmezésről legyen szó.


A gyerekek sokkal nyitottabbak, ha játékként van tálalva egy-egy feladat, ráadásul partnerek vagyunk a mókában: legyen szó akár arról, hogy rendet tegyenek a szobájukban, akár arról, hogy jól viselkedjenek egy bevásárlás alatt (a takarítás akár játék is lehet, kattints ide, és nézzetek meg hozzá egy kedvcsináló mesét!). Emellett pedig igazi társakká válhatunk, erős kötelék és bizalom kialakulásában is döntő szerepet játszhat.


[Forrás: Lawrence J. Cohen - Játékos nevelés]


- Amennyiben mesét kerestek, nézzétek meg Dinó Tivadar és barátainak történeteit, amelyek nem csak kikapcsolódni segítenek, de mindig tanulságos mondanivalóval is szolgálnak - kattints ide! Ha pedig érdekesnek találtad a cikket, és további hasonló tartalomra is kíváncsi lennél, nézz szét a honlapon, valamint kövesd be a Facebook oldalunkat! -


258 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page