top of page
Keresés
  • Szerző képeDinó Tivadar

A pozitív fegyelmezés, mint nevelési szemlélet

Frissítve: 2020. máj. 24.

Miután Magyarországon is egyre többen ismerik, és egyre népszerűbbé válik a "Pozitív Fegyelmezés", mint nevelési szemlélet, ezért úgy gondolom, érdemes beszélni róla. Ennek lényege abban áll, hogy a büntetést mellőzve, szerető és kedves, de határozott útmutatással tartsuk a gyermekeket a helyes úton. Egy olyan módszerről van szó tehát, amely segít békés eszközökkel tisztelettudó, szófogadó, ugyanakkor életrevaló, boldog gyermekeket nevelni. De nézzük hát részletesebben!



A Pozitív Fegyelmezés szemléletének megszületése


A Pozitív Fegyelmezés, mint nevelési szemléletet alapjait az 1900-as évek elején két pszichiáter, Alfred Adler és Rudolf Dreikurs fektette le. Adler abban hitt, hogy a gyerekeknek elemi szükséglete, hogy kötődjenek a környezetükben élőkhöz. Úgy vélte, azok a gyerekek, akiknek szoros a kapcsolata a szeretteikkel, sokkal inkább hajlamosak arra, hogy jól viselkedjenek. Ezt az elképzelést gondolta tovább Dr. Jane Nelsen amerikai pszichológus, aki “Pozitív Fegyelmezés” néven fektette le az elmélet alapjait (valamint könyvet is írt a témában).


Az évek során már többen csatlakoztak Nelsenhez, és a program is kibővült. Az alap programon kívül most már van Pozitív Fegyelmezés 3 év kor alatt, Pozitív Fegyelmezés óvodás korban, Pozitív Fegyelmezés iskolában, Pozitív Fegyelmezés tinédzser korban, Pozitív Fegyelmezés elvált szülőknek, Pozitív Fegyelmezés keresztény szülőknek és még további, speciális programok. Bár Amerikából indult, Európában is egyre népszerűbbé válik, így Magyarországon is számos követője van már.


A Pozitív Fegyelmezés 5 kritériuma


1. A nevelés során egyszerre érvényesül a kedvesség és határozottság.

2. Segítenünk kell a gyermekeket abban, hogy fontosnak érezze magát, valamint éreztetnünk kell vele, hogy hozzánk tartozik.

3. Tartsuk szem előtt, hogy ez a módszer hosszú távon hatékony.

4. A módszer értékes életviteli és szociális készségeket tanít.

5. Az alkalmazott fegyelmezési módszer ösztönzi a gyerekeket arra, hogy felfedezzék mire képesek, és hogy használják az őket érintő dolgokban a személyiségük erejét és a problémamegoldó készségüket.


A Pozitív Fegyelmezés, mint nevelési szemlélet

A Pozitív Fegyelmezés/Pozitív Nevelés a büntetést mellőzve, gyengéd és szerető, kedves, de határozott útmutatással tartja a gyermeket a helyes úton. A gyermek akkor viselkedik helytelenül, amikor valami miatt rosszul érzi magát, vagy elbizonytalankodott önmagával kapcsolatban, alacsony az önértékelése.


Ilyen esetben legtöbbször a kötődés, az "én képes vagyok", valamint az "én fontos vagyok", "szükség van rám" érzések hiányoznak, vagy sérültek. Az ember, s így a gyermekek alapvető szükségletei közé tartozik mindez, sőt, a kicsik még inkább igénylik ezeket. Amikor ezek közül valamelyik hiányzik, akkor a gyermek célja, hogy mindenáron megkapja azt, és ösztönösen, mindent megtesz ennek érdekében - sokszor olyan viselkedéssel, amit aztán a felnőttek úgy írnak le, hogy "rossz a gyerek".


A Pozitív Fegyelmezés célja az, hogy olyan szociális készségeket és képességeket tanítsunk meg a gyerekeknek, amelyek aztán hosszú távon hozzájárulnak ahhoz, hogy sikeres és boldog felnőttekké válhassanak. Ahhoz, hogy sikeres és aktív tagjai legyenek közösségüknek, a gyerekeknek meg kell tanulniuk az ehhez szükséges közösségi és életvezetési képességeket. Kutatásokkal bizonyították, hogy azok a gyerekek, akik kötődnek a környezetükhöz, kevésbé hajlamosak deviáns viselkedésre. Ennél a módszernél az alapelv az, hogy a figyelmet tanítani kell, és a fegyelem önmaga is tanít.


Ennél a módszernél kiemelt szerepe van annak, hogy a gyerekek elsajátítsák a következőket: a mások iránti tiszteletet, a másokkal való törődés fontosságát, problémamegoldást, együttműködési készséget, toleranciát, harmonikus és kiegyensúlyozott kapcsolatok teremtését, önbizalomat, szerepvállalást a családban, az iskolában vagy a nagyobb közösségben. Központi szerepet tölt be továbbá az "Én képes vagyok rá" érzésének kialakítása, ezen belül a személyes erő és az autonómia építő jellegű használatának megtanítása, mások érzéseinek figyelembevétele mellett.


A hatékony fegyelmezés felismeri, hogy a gyermek mit miért tesz, milyen érzések és gondolatok állhatnak a háttérben, és igyekszik megváltoztatni ezeket a "hiedelmeket"ahelyett, hogy pusztán a viselkedést próbálná megváltoztatni. Az erőfeszítéseket pedig minden esetben fontos, hogy elismerjük, és ösztönözzük a gyermeket, erősítsük az önbizalmát.


Ennek a nevelési módszernek tehát az a lényege, hogy amikor egy gyerek rossz fát tesz a tűzre vagy hibát követ el, akkor a szülők büntetés helyett higgadtan, de őszintén elmondják, hogy milyen érzéseket vált ki másokból, amit tett, milyen következményei lesznek, és mit kellett volna tennie abban a helyzetben. A Pozitív Fegyelmezés (vagy Nevelés) három legfontosabb pillére a motiváció, a következetesség és a szeretet.


Fontos, hogy gyermeket arra tanítsuk meg, hogy jutalom vagy büntetés helyett a családhoz való tartozás motiválja abban, hogy hogyan cselekszik, miként viselkedik. Ahhoz, hogy mindez a gyerek saját, belső motivációjává váljon több dologra is szükség van: le kell fektetnünk a szabályokat, következetesnek kell lennünk a betartásukat illetően, és nekünk is példát kell mutatnunk. Ez egyáltalán nem könnyű feladat, ugyanakkor hihetetlen erővel bír.


Törekedjünk arra, hogy boldog és kiegyensúlyozott felnőtt váljon a gyermekünkből


Akár úgy döntünk, hogy követjük a Pozitív Fegyelmezés módszerének iránymutatásait, akár nem, azért bizonyos dolgokat érdemes szem előtt tartani a gyermeknevelés során. A legtöbb ember, amikor a fegyelmezésre gondol akkor a büntetés jut az eszébe, pedig ennek nem kellene így lennie. Vannak, akik azt gondolják, hogy a félelem hatékony motiváló erő, pedig legtöbbször inkább csak tovább ront a helyzeten.


Kutatásokkal bizonyították, hogy azok a gyermekek akiket félelemmel, fizikai erőszakkal fegyelmeznek sokkal agresszívabbak, tinédzserként lázadóbbak, és nagyobb az esélyük arra, hogy felnőttként depressziósak és agresszívak legyenek. Amennyiben gyermekünk rossz fát tesz a tűzre, igyekezzünk megérteni a miértjét, és helyén kezelni a problémát kedvesen, türelemmel. Érdemes rendszeresen minőségi időt tölteni együtt, közös játékkal, közös meséléssel/mesenézéssel, hogy erősödhessen a kötelék. Törekedjünk arra, hogy gyermekünkből később boldog és kiegyensúlyozott felnőtt válhasson, és minél szebb emlékei legyenek, amikor visszagondol a gyermekkorára!


- Amennyiben mesét kerestek, nézzétek meg Dinó Tivadar és barátainak történeteit, amelyek nem csak kikapcsolódni segítenek, de mindig tanulságos mondanivalóval is szolgálnak - kattints ide! Ha pedig érdekesnek találtad a cikket, és további hasonló tartalomra is kíváncsi lennél, nézz szét a honlapon, valamint kövesd be a Facebook oldalunkat! -


[Forrás: Dr. Jane Nelsen - Pozitív fegyelmezés]

1 765 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page