top of page
Keresés
  • SzerzÅ‘ képeDinó Tivadar

Az óvodáskorú gyermek szükségletei

Mint ahogyan nekünk felnőtteknek, bizony egy gyermeknek is többféle szükséglete van, amelyek figyelembevétele fontos a mindennapok során. Éppen ezért ezeket a szükségleteket vesszük hát sorba, valamint kitérünk az óvodáskorú gyermek legfontosabb igényére is: arra, hogy feltétel nélkül szeressék.


Az óvodáskorú gyermek szükségletei


Mivel az óvodáskorú gyermek sok szempontból tekintve kiszolgáltatott még az őt körülvevő világnak, a környezetében lévő felnőtteknek - legyen szó akár a szüleiről, akár a vele foglalkozó pedagógusokról -, ezért kiemelten fontos mégis valamiféle biztonság megteremtése számára. Ezt a biztonságérzetet a gyermeki szükségletek kielégítése eredményezheti. Továbbá biztonságot teremt számára az is, ha életében állandóságot tapasztal: rendszeres életritmus szerint telnek a napjai, következetesség jellemző a környezetére, és aktív lehet, különböző tevékenységeket próbálhat ki.


Az óvodáskorú gyermek szükségletei tekintetében 9 különböző igényt érdemes megneveznünk:


- A mozgásigényt, és egyéb biológiai, vagy fiziológiai szükségletet, ide tartozik például az éhség csillapítása is.

- Az érzelmi biztonság megteremtését.

- A szeretet iránti igényt.

- A szociális szükségleteinek kielégítésének igényét, ide tartozik például a barátkozás is.

- Az elismerés, a dícséret és megbecsülés iránti igényét.

- A tudásvágyát, a kíváncsiságának kielégítése iránti igényét.

- Az esztétikum, a rendezettség és szép iránti igényét.

- Az alkotásvágyát, a felfedezés iránti igényét.

- Valamint az önmegvalósítás, az önkifejezés és a szabadság vágyát.


Az óvodáskorú gyermek domináns szükséglete


Bár minden fentebb felsorolt szükséglet kielégítése fontos, ugyanakkor a gyermekek domináns szükséglete a szeretet - főként igaz ez az óvodáskorra. Amennyiben ez a szükséglete megfelelő módon kielégítésre kerül, akkor nyílik meg a fejlődés lehetősége, akkor lesz nyitott a képességei kibontakoztatására is - így szerzi meg ugyanis a biztonságérzetet. Valamint a többi szükséglet szempontjából is fontos ez, ugyanis amennyiben nem kapja meg az igényelt szeretetet és odafigyelést, úgy a többi szükséglet kielégítése során is problémák, anomáliák merülhetnek fel.


A gyermekeknek feltétel nélküli szeretetre van tehát szükségük ahhoz, hogy fejlődni tudjanak, és ennek megléte, vagy éppen hiánya kihat a további szükségletigényére is. Természetesen minden gyermek más, éppen ezért eltérő módon igénylik ezt a szeretetteljes odafordulást, az odafigyelést, és ennek hiányában a reakcióik és többfélék lehetnek. Ugyanakkor annak, ha egy gyermek hiányát érzi a felé irányuló szeretetnek, mindig látványos megnyilvánulása van. Fontos, hogy lássuk azt, hogy a feltétel nélküli szeretet azt is jelenti, hogy a gyermek igényeinek megfelelően nyújtjuk számára azt: az általa igényelt formában, mennyiségben. De kiemelt eleme, hogy úgy fogadjuk el a gyermeket, ahogyan ő van - ez a későbbiekben az önértékelése szempontjából is fontos szerepet játszik majd.


[Forrás: Körmöci Katalin - A gyermek szükségleteire épített tanulás az óvodában]


- Amennyiben mesét kerestek, nézzétek meg Dinó Tivadar és barátainak történeteit, amelyek nem csak kikapcsolódni segítenek, de mindig tanulságos mondanivalóval is szolgálnak - kattints ide! Ha pedig érdekesnek találtad a cikket, és további hasonló tartalomra is kíváncsi lennél, nézz szét a honlapon, valamint kövesd be a Facebook oldalunkat! -

196 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page