top of page
Keresés
  • Szerző képeDinó Tivadar

Ezért fontos, hogy odafigyelj arra, milyen mesét néz a gyermeked

Frissítve: 2019. szept. 26.

Nem kérdés: minden gyerek imádja a meséket. Ez így is van jól, ráadásul rengeteg pozitív hatással is vannak a kicsikre ezek a színes történetek. Ugyanakkor pont amiatt, mert hatásuk van, nagyon fontos, hogy szülőként odafigyelj arra, milyen meséket, és milyen formában "fogyaszt" a gyermeked. Ő még nem tud kellően tudatos lenni, éppen ezért komoly szereped van abban, hogy mire esik a választás.



A meséknek számos pozitív hatása van - azonban sajnos vannak, amik kifejezetten károsak is lehetnek

A gyermek gyakran érzi életét kuszának, és ezért különösen rá van szorulva arra, hogy valaki valamilyen módon utat mutasson neki abban, hogy megértse, mi a helye ebben a bonyolult világban. A mesék egyetemes emberi problémákat vetnek fel, főként olyanokat, amelyek foglalkoztatják a gyerekeket, úgy szólnak hozzájuk, hogy bátorítsák őket a fejlődésben. Éppen ezért játszanak oly nagy szerepet az életükben, a felcseperedésükben.

A mese az, amely képes utat mutatni a gyermekek számára ahhoz, hogyan találja meg helyét az életben, amely támaszt nyújt abban, hogy képes legyen felfedezni, fejleszteni önmagát és képességeit. A mese felkészít arra, hogy bárki elérheti a boldog és tartalmas életet, de ehhez bizony akadályok leküzdésén át vezet az út. Azt is bemutatja ugyanakkor, hogy akiben van bátorság elindulni a céljaiért és álmaiért, annak nem kell egyedül megbirkózni a nehézségekkel, segítségre is találhat, és elérheti a vágyait.


Legalább is ilyen egy jó mese, ami pozitívan hat a gyermekek érzelmi és értelmi fejlődésére, feloldja a szorongásokat, segít túllendülni a problémákon, és megfelelő viselkedési mintákat nyújt. Azonban manapság már sajnos sokszor találkozhatunk olyan történetekkel is, amiket nem lenne szabad, hogy a gyermekek megismerjék őket: amelyek agresszív tartalmakkal vannak teli, és nagyon rossz példát mutatnak. Utóbbi szerepét ne becsüljük alá, hiszen a gyerekek legtöbbször nemcsak megnézik a meséket, de el is játsszák azokat. Nem mindegy tehát, mit utánoznak le ilyen esetekben.


Az sem mindegy, milyen formában tárul a gyerekek elé egy-egy történet


Sokan gondolják azt, hogy a gyermek jobban megértik a meséket, ha minden esetben mozgóképpel van illusztrálva a történés. Ez lehet az egyik oka annak, hogy a rajzfilmek kínálatát a gyermekek jobban ismerik, mint a könyvekben megbújó csodás világot. Téves azonban az a gondolat, hogy a rajzfilmek teljes mértékben jótékony hatásúak volnának a kicsikre.


Ebben az esetben ugyanis egy meglévő képi megjelenítést kap készen a gyermek, és az ő kibontakozó elméjének már nincs dolga a képzelet világában. Valójában hatásosabb, ha a gyermeknek teret hagyunk arra, hogy bizonyos mértékben maga teremtse meg azt a világot, melyben a történet játszódik. Egy mesekönyv ennél előnyösebb: ugyan képekkel illusztrált a történet, mégis hagy teret a gyermek fantáziájának.


Ez pedig nem minden: a gyors, villódzó mesék, a túlzott hanghatások soknak bizonyulnak a gyerekek idegrendszerének, ezáltal pedig a figyelemzavar és a hiperaktivitás kialakulásában is szerepet játszhatnak. Éppen ezért is jobb, ha mi magunk olvasunk fel mesekönyvből a gyerekeknek, vagy olyan megoldást keresünk, ahol maguk nézhetik és hallgathatják a mesét, mégis inkább olyan élményt nyújt, mintha valaki egy könyvből olvasná.


Vannak olyan mesék, amik mindkét szempontból jó választásnak bizonyulhatnak


Ha nem sajnáljuk az időt arra, hogy megválogassuk, milyen mesét ismerjen meg a gyermekünk, számtalan remek történettel találkozhatunk. Felejtsük el a lövöldözős-villódzó meséket, és keressünk kedves és tanulságos történetekkel teli mesekönyveket, vagy hangoskönyv szerű megoldásokat.


A gyerekek imádják a YouTube-on elérhető meséket, és bizony ott is lehet minőségi tartalmat találni számukra. Dinó Tivadar történetei is ebben a szellemben készülnek: a szereplők barátságosak, a cselekmény érthető és még pozitív üzenetet is hordoz, a képi világ pedig olyan, mintha egy mesekönyvet lapoznánk, nem pedig animációs. Ide kattintva megnézhetitek az eddig megjelent meséket, és a YouTube csatornára se felejtsetek el feliratkozni!


- Amennyiben mesét kerestek, nézzétek meg Dinó Tivadar és barátainak történeteit, amelyek nem csak kikapcsolódni segítenek, de mindig tanulságos mondanivalóval is szolgálnak - kattints ide! Ha pedig érdekesnek találtad a cikket, és további hasonló tartalomra is kíváncsi lennél, nézz szét a honlapon, valamint kövesd be a Facebook oldalunkat! -

292 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page