top of page
Keresés
  • SzerzÅ‘ képeDinó Tivadar

Kritikák a mesékkel szemben - Tényleg káros hatással vannak a gyerekekre a kitalált történetek?

Frissítve: 2019. máj. 8.

Minden szülő törekszik arra, hogy tudatosan és gondosan nevelje gyermekét. Ehhez a legtöbbek számára eszköz többek között a mese is: teljesen érthetően, hiszen a mesék pozitív hatásai vitathatatlanok. Mégis vannak olyan anyukák és apukák, akik azon a véleményen vannak, hogy ezek a kitalált történetek ártalmasak a gyermekek számára, mivel nem festenek valódi képet az életről. Nézzük, hogy is van ez!


Kritika #1 - A mese nem a valódi világot mutatja be


Sok szülő, aki ellenzi a meséket azzal magyarázza ezt, hogy a mesék nem festenek valódi képet az életről, éppen ezért a gyerekek világképét is torzítják, ezzel pedig ártalmasak a fejlődésükre nézve. Azok a felnőttek, akik ezen a véleményen vannak, valójában nem kezelik helyén a mesék szerepét. A jó történetek nemhogy ártalmasak a gyerekek fejlődésére, hanem nagyban segítik azt.


Egyrészt számításba kell venni, hogy a gyermekek életében egyébként sem feltétlenül az az "igazi", ami a felnőttekében. A kisgyermekkorra még az jellemző, hogy a tiszta logika mágikus gondolkodással keveredik, és csak 4-6 éves koruk körül kezdik el megkülönböztetni a látszatot a valóságtól. Emellett pedig a mesék nem is azért jöttek létre, hogy csak és kizárólag a valóságot mutassák meg a gyerekeknek, hogy a hétköznapok világát írják le. Sőt, általában maguk a gyermekek is tudják, hogy a világ, ami a mesékkel tárul eléjük, nem a valóságot írja le.


A meséknek egészen más szerepük van: az, hogy szórakoztassanak, hogy a belső feszültséget oldják, és így tovább. Valójában a fejlődésben és a tanulásban is szerepet játszhatnak, de nem feltétlenül azzal, hogy teljes egészében a valóságot mutatják be. Ettől függetlenül persze a legtöbb mesében azért vannak valós elemek is. Ha attól félünk, hogy a mese hatására a gyerekünknek eltorzul a világképe ne a meséket vonjuk meg tőle, inkább beszéljük át a történetek eseményeit.


Kritika #2 - A mesékkel hazudunk a gyerekeknek


Gyakori az is, hogy a szülők attól tartanak, hogy azzal, hogy kitalált történeteket mesélnek gyermeküknek, hazudnak nekik. Ezt erősítheti bennük az is, hogy a gyerek esetleg egy-egy történetnél meg is kérdezi, hogy igaz-e, ami abban szerepel. A mesélést nem úgy kell kezelni, mintha matematikából korrepetálnánk a gyerekünket - ezek a történetek nem úgy működnek, mintha arról beszélnénk, hogyan kell összeadni a számokat. Éppen ezért egy mese elmondásával, amiben olyan is történik, ami a hétköznapi életben nem, még nem hazudunk. Ha egy mesében az állatok beszélnek, az még nem olyan, mintha azt akarnánk elhitetni a gyerekünkkel, hogy például egy nyuszi valóban meg tudna szólalni emberi nyelven.


El kell fogadnunk, hogy a mesék nem úgy "igazak", mint ahogyan mi éljük a napjainkat, hanem úgy, ahogyan a képzelet "igaz". A mesék esetében a gyermeket nem is igazán a lehetőségek érdeklik, mint inkább a vágyaik. A gyermeknek a mese nem azt kell adja elsősorban, hogy általa megismerje a valóságot: azért vannak ezek a történetek, hogy a kislányok és kisfiúk szórakozást találhassanak bennük, hogy a feszültségeiket oldják, hogy fejlesszék a képzeletüket, kreativitásukat. Persze számos olyan mesét is lehet találni, ahol még az ismeretek is gyarapodhatnak - ráadásul mindez olyan formában, amire a gyerekek nyitottak.


Azonban ahogyan az előbb, úgy ebben az esetben sem a mese megvonása a jó megoldás. Üljünk inkább le, és beszéljük meg a történteket. Arra, pedig, hogy igaz-e egy-egy történés a mesében a legjobb válasz a következő: a mesék nem itt és most játszódnak. Ez kellően megnyugtatja a gyermeket abban, hogy például őt nem falhatja fel egy sárkány, de nem veszi el az álmodozás lehetőségét sem tőle. Ezzel pedig nem is hazudunk nekik.


A megoldás nem az, hogy száműzzük a meséket, hanem az, hogy megválogatjuk őket


A mesék tehát valóban hatnak a gyermekekre, de ez a hatás sokkal inkább pozitív számukra, mint káros. Egy jó mese pozitívan hat a gyermekek érzelmi és értelmi fejlődésére, feloldja a szorongásokat, segít túllendülni a problémákon, és megfelelő viselkedési mintákat nyújt, és még a képzeletüket és kreativitásukat is fejleszti. Éppen ezért nem megoldás megvonni a gyermekektől ezeket a történeteket, mert szükségük van rájuk.


Persze joggal félünk attól szülőként, hogy egy-egy mese akár rosszat is tehet gyermekünk számára. Mivel igen nagy hatással vannak a kicsikre az ilyen történetek, a legjobbat azzal tehetjük, ha gondosan megválogatjuk, mivel ismerkedjen meg a gyerek és mivel ne (egy korábbi cikkünkben írtunk arról, miért és mire érdemes odafigyelni - KATTINTS IDE, és olvasd el azt is!). Ahogyan pedig már szó volt róla: azzal is sokat tehetünk, ha átbeszéljük együtt a meséket.


Dinó Tivadar és barátainak történetei nagy odafigyeléssel készülnek


Miután nem kérdés, mekkora hatással vannak a mesék a kislányokra és kisfiúkra, nem mindegy, milyen világ tárul eléjük ilyen formában, a mi célunk is az, hogy minőségi mesét készítsünk a gyerekek számára. Dinó Tivadar és barátainak kalandjai éppen ezért egyszerre nyújtanak szórakozást és tanulságot – mindezt barátságos szereplőkkel. KATTINTS IDE, és nézzétek meg a már megjelent kalandokat a kis dinóval a főszerepben! Ráadásul a honlapon a mesék bejegyzéseinél kérdéseket is találtok a történetek mellé, amivel átbeszélhetitek a látottakat és hallottakat.

​

Emellett pedig a "tálalásra" is kiemelten odafigyelünk. A mesék bár videó formájában érhetőek el, nem animációsak: sokkal inkább olyan, mintha egy mesekönyvet lapoznánk, miközben a történeteket hallgatjuk. Gyakori kritika ugyanis a rajzfilmekkel szemben, hogy nem hagynak elég teret a gyermekek képzeletének, és hogy a gyors, villódzó képek, valamint a túlzó hanghatások az idegrendszerükre is károsan hatnak. Ezzel szemben Dinó Tivadar történetei a gyerekek fantáziáját is fejlesztik, miközben nyugodt körülmények között biztosítja a mesevilágban való elmerülést és kikapcsolódást.


(Forrás: Bruno Bettelheim - A mese bűvölete)



- Amennyiben mesét kerestek, nézzétek meg Dinó Tivadar és barátainak történeteit, amelyek nem csak kikapcsolódni segítenek, de mindig tanulságos mondanivalóval is szolgálnak - kattints ide! Ha pedig érdekesnek találtad a cikket, és további hasonló tartalomra is kíváncsi lennél, nézz szét a honlapon, valamint kövesd be a Facebook oldalunkat! -


536 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page