top of page
Keresés
  • SzerzÅ‘ képeDinó Tivadar

Milyen hatással van a bölcsőde a gyermekek fejlődésére?

Frissítve: 2019. ápr. 15.

A mai világban egyre gyakoribb, hogy egy anyuka nem feltétlenül teheti meg azt, hogy az óvodás kor eléréséig otthon maradjon a gyermekével. Ilyen esetben merül fel a kérdés: vigyük-e bölcsődébe vagy sem? Vannak, akik nagyon ellene vannak, míg sokan támogatják, éppen ezért utánajártam, a fejlődéslélektan szempontjából milyen hatásai is vannak, ha mégis amellett döntünk, hogy igénybe vesszük ezt a szolgáltatást.


Először is, érdemes néhány hasznos dolgot tisztázni. Hivatalosan 20 hetes kortól vihető egy gyerek bölcsődébe, ugyanakkor a jellemző az, hogy 1 éves korban vagy utána döntenek e mellett a szülők. Továbbá 3 éves korig maradhat - bár megemlítendő, hogy érzékszervi fogyatékos, illetve mozgássérült gyermekek ellátására akár 6 éves korig is lehetőség nyílik. A legtöbb helyen van "beszoktatási időszak", amikor először csak néhány órára visszük be a gyermeket, de arra is érdemes felkészülni, hogy nem biztos, hogy ezt a "leválást" jól viseli majd a kisfiunk/kislányunk. És akkor térjünk is rá arra, hogyan hat a bölcsőde a kisgyermekek társas fejlődésére. Egy amerikai felmérés szerint azok a gyerekek, akik bölcsődébe járnak önállóbbak, segítőkészebbek, jobb a kifejezőképességük, könnyebben tájékozódnak, és egyszerűbben feltalálják magukat új helyzetekben. Ez persze teljesen logikus: az a kisgyerek, akinek már 3 éves kora előtt közösségben kell lennie, olyan dolgokhoz kell hozzászoknia, amelyekkel otthon nem találkozik.


Nézzünk egy példát: míg otthon a szülők fél szavakból is megértik mit szeretne, addig egy "idegen" gondozóval meg kell találnia a közös hangot, ráadásul ebben az esetben a felnőtt rajta kívül más kicsikre is figyel. Emellett a kortársaikkal is meg kell tanulniuk sikeresen kapcsolatot teremteni. A korcsoportban szerzett tapasztalatok nagyon hasznosnak bizonyulhatnak: egyrészt lehetőségük van társaságért, szórakozásért, a valahova tartozás érzéséért kihez fordulni, ráadásul hamarabb megismerhetik erősségeiket és gyengeségeiket saját magukat a többiekhez hasonlítva - mindez pedig a felcseperedés során is nagyon hasznosnak bizonyulhat, akár a későbbi ismeretszerzést is segítheti. De akkor nézzük a negatív oldalát is. Az ellenérvek sokszor azon alapulnak, hogy a gyermeknek igenis 3 éves koráig még főként az anyukája mellett van a helye, és akár traumaként is megélheti a túl korai leválást. Mindemellett pedig az sem zárható ki, hogy az intézményben olyan viselkedést tanulhat el, ami aztán szembekerülhet a szülők által megfelelőnek tartott viselkedési normákkal.


Ahogy láthatjuk tehát - mint ahogy a legtöbb dolognak az életben - a bölcsődének is van pozitív, és lehet negatív hozadéka is gyermekünk számára. Éppen ezért saját magunknak kell mérlegelni azt, hogy jónak látjuk-e igénybe venni ezt a lehetőséget, vagy sem. Ha pedig nincs más választásunk, ne féljünk tőle: ahogyan írtuk, sok előnye is van annak, ha egy gyermek már 3 éves kora előtt közösségbe kerül.

- Amennyiben mesét kerestek, nézzétek meg Dinó Tivadar és barátainak történeteit, amelyek nem csak kikapcsolódni segítenek, de mindig tanulságos mondanivalóval is szolgálnak - kattints ide! Ha pedig érdekesnek találtad a cikket, és további hasonló tartalomra is kíváncsi lennél, nézz szét a honlapon, valamint kövesd be a Facebook oldalunkat! -


[Forrás: M. Cole - S.R. COle - Fejlődéslélektan]

123 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page