top of page
Keresés
  • SzerzÅ‘ képeDinó Tivadar

Minden jó, ha a vége jó - A mesék hatása a pozitív gondolkodásra

Már évek óta nagy népszerűségnek örvendenek a felnőttek körében azok a könyvek, amelyek a pozitív gondolkodásról szólnak, amik motiválnak, reményt keltenek. Nagy szüksége van mindenkinek időnként a biztatásra, az olyan történekere, amelyek erőt adnak a mindennapokhoz és ahhoz, hogy tovább küzdjünk a céljainkért. Azonban ha a felnőtteknek szükségük van ezekre a megerősítésekre, nem nehéz belátni, hogy bizony a gyerekeknek is, akiknek minden új, és rengeteg változáson mennek keresztül rövid idő alatt. Számukra is léteznek történetek, amelyekből erőt meríthetnek: ezek a mesék.

Ahogyan számunkra, felnőttek számára fontos, hogy az élet által elénk gördített akadályokhoz segítséget kapjunk, akár olyan történetek formájában, amelyek segítenek újra pozitívan látni a dolgokat, nem kérdés, hogy bizony a gyermekeknek is szükségük van ilyen formában a támogatásra. Ha Te is szeretnéd megadni kislányodnak vagy kisfiadnak azt az odafigyelést, amire szüksége van, ehhez az egyik legjobb eszköz a mese.


A gyermekek gyakran érzik életüket kuszának, hiszen állandóan újabb és újabb helyzetekkel találják szembe magukat, miközben hónapról hónapra növekszenek és változnak - bizonyára Te is mindig rácsodálkozol arra, hogy telhet ilyen gyorsan az idő, miközben mintha csak tegnap született volna meg a kisfiad vagy kislányod. Az egyik pillanatban még járni sem tud, a másikban már úgy szalad, hogy utol sem éred, ősszel még 1-2 szót mondott csak, mire itt a tavasz már mondatokat rak össze. Ezért pedig különösen rá van szorulva arra, hogy valaki valamilyen módon utat mutasson neki abban, hogy megértse, mi a helye ebben a bonyolult világban, ami napról napra egyre inkább kinyílik előtte. A mesék egyetemes emberi problémákat vetnek fel, főként olyanokat, amelyek foglalkoztatják a gyerekeket, úgy szólnak hozzájuk, hogy bátorítsák őket a fejlődésben. Éppen ezért játszanak oly nagy szerepet az életükben, a felcseperedésükben. És ami különösen fontos: a mesék általában valamilyen pozitív csattanóval záródnak. A főhős vagy főhősök akadályokba ütköznek, valamilyen fontos probléma megoldásával találják szembe magukat, azonban a kaland mindig sikerrel zárul. Ez pedig, hogy a mese garantálja a szerencsés befejezést megérteti vele, hogy bizony van úgy, hogy nem megy minden a tervek szerint, de mindenre van valamilyen megoldás, és minden jóra fordulhat. Ez pedig életre szóló tanulságot jelenthet: van úgy, hogy nehézségekkel kell megbirkóznunk, azonban mindig megvan a lehetőség arra, hogy győztesen kerüljünk ki a nem várt helyzetekből.


Persze fontos, hogy szülőkként arra is odafigyeljünk, milyen meséket mondunk el vagy mutatunk meg gyermekünknek. Érdemes olyan történeteket keresni, amelyek amellett, hogy kellemes kikapcsolódást gyújtanak és szórakoztatnak, valamilyen tanulsággal is szolgálnak. Dinó Tivadar és barátainak történetei éppen így készülnek: a mesék minden alkalommal megerősítik azt, hogy minden kérdés megválaszolható, és minden probléma megoldható - ha nem egyedül, akkor segítséggel! Ha kíváncsiak vagytok a kis dinó kalandjaira, nézzétek meg a YouTube csatornát is, és feliratkozni se felejtsetek el (kattints ide)! - Reméljük hasznosnak találtad a cikkünket. Ha nem szeretnél lemaradni egyéb tartalmainkról sem, kövesd be a Facebook oldalunkat! -

89 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page