top of page
Keresés
  • Szerző képeDinó Tivadar

A mese, mint a gyermeknevelés elmaradhatatlan eszköze

Mióta világ a világ a gyerekek meséken nőnek fel. De véletlen volna, hogy ezek a kitalált történetek kiállták az idők próbáját, és hiába változik a világ, a szülők egyik elmaradhatatlan eszközei maradtak a gyermeknevelés során? Aligha. Nézzük, miért fogják még az ük-ük-ükunokáink is mesékkel szórakoztatni gyermekeiket.

Aki látta már, vagy hallotta Mary Poppins, a csodálatos dada történetét biztos, hogy ábrándozott már arról, milyen jó lenne, ha valóban létezne. Minden gyerek szívesen ugrana bele a krétarajzokba, szülőként pedig igazi áldás lenne egy ilyen segítő. De mit szólnátok ahhoz, ha azt mondanám, nem is olyan elképzelhetetlen, hogy hasonló csodákba kalauzolja valaki a kicsiket, vagy hogy hasonlóan fondorlatos módszerrel támogassa a család felnőtt tagjait a gyermeknevelés során? Ugyan az égből esernyővel érkező angol dadát nem ígérhetek, de mint meglátjátok majd, a mesék is éppen olyan jól jöhetnek, mint Mary Poppins a Banks családnak!


Mint Mary Poppins, a csodadada, a mese is egyszerre tanít és szórakoztat!


Valószínűleg felnőttként már csak halványan emlékszünk rá, de érdemes megértenünk: bár a munka világából visszatekintve minden bizonnyal csupa móka és kacagásnak tűnik gyereknek lenni, ez azért nem ilyen egyszerű. A kisgyermekek számára minden új és idegen: az őket körülvevő világ éppúgy, mint bizonyos értelemben saját maguk. A kicsik számára minden olyan kaotikus tud lenni, minden csupa ellentmondás.


És itt jön képbe a mese: ezek a kitalált történetek ugyanis éppen hozzájuk szólnak, hűen tükrözik gyermeki gondolkodásukat, így könnyen azonosulnak velük, segítenek "rendet teremteni". A mesék egyetemes emberi problémákat vetnek fel, főként olyanokat, amelyek foglalkoztatják a gyerekeket, és mindez úgy tárul eléjük, hogy bátorítsák őket a fejlődésben. A mese az, amely képes utat mutatni a gyermekek számára ahhoz, hogyan találják meg helyüket az életben, amely támaszt nyújt abban, hogy képes legyen felfedezni, fejleszteni önmagát és képességeit.


Számos tudattalan feszültség dolgozik a kicsikben, ezek feldolgozásához pedig két eszköz áll a rendelkezésükre: a játék és a mese. A játék több szempontból is rendkívül fontos a gyermekek számára, erről korábbi cikkeinkben lehet részletesebben olvasni (kattints ide, ha érdekel a téma). Ugyanakkor vannak olyan feszültségek, amik annyira ellentmondásosak vagy bonyolultak, hogy extra segítségre van szükség. Többek között ilyenkor jöhet jól a játék mellett a mese (ráadásul gyakori, hogy a hallott történeteket a gyerkekek később el is játsszák). A mesék tehát fontos "feszültséglevezető" szerepet töltenek be, a gyereknek segédkeznek belső problémáik feloldásában, és a kaotikus világ megzabolázásában, mélyről fakadó vágyaik megélésében. És ez nem minden: iránymutatóként is szolgálhatnak, tanulságot hordozhatnak magukban. A jó történetek ugyanis rávilágítanak arra, hogy bárki elérheti a boldog és tartalmas életet, de ehhez bizony akadályok leküzdésén át vezet az út.


Ráadásul mindezt úgy teszik, hogy a gyermek közben jól érzi magát, szórakoztatják ezek a történetek, élvezetesnek tartja az időtöltést. Láttatok már olyan gyereket, aki ne szeretett volna mesét hallgatni, vagy mesét nézni? Ugye, hogy nem! Valahogy így működött Mary Poppins varázsa is... még a rendrakás közben is elérte, hogy a gyerekek mulatságnak éljék meg azt, amit eddig nem akartak megcsinálni.


Legyünk válogatósak: nem minden mese "jó mese"


A mai felgyorsult világban ugyanakkor már rengeteg féle gyermekeknek szánt történettel találkozhatunk akár könyvekben, akár a televízióban vagy az interneten keresgélve. Azonban amennyire csodálatos ez a tengernyi lehetőség és választék, éppen ugyanannyira kell, hogy megfontolttá tegyen. Nem lehet minden dadából Mary Poppins, és bizony minden mese sem lehet "jó mese".


A mesék hihetetlen befolyással vannak a gyerekekre, azonban amennyire a kedves és tanulságos történetek jó hatással tudnak lenni, úgy az ellenkezője is megtörténhet. Sajnos sok az agresszív, értelmetlen, sőt, akár rossz értékeket közvetítő történet is, ezért érdemes időt szánni a válogatásra (ha bővebben olvasnál erről, kattints ide). Így pedig remek mesékre bukkanhatunk, ami az egész család örömére lehet majd!


Ha pedig kíváncsiak lennétek egy kedves kis állatos mesére, nézzetek szét Dinó Tivadar és barátainak történetei között:

(Forrás: Bruno Bettelheim - A mese bűvölete)


- Amennyiben mesét kerestek, nézzétek meg Dinó Tivadar és barátainak történeteit, amelyek nem csak kikapcsolódni segítenek, de mindig tanulságos mondanivalóval is szolgálnak - kattints ide! Ha pedig érdekesnek találtad a cikket, és további hasonló tartalomra is kíváncsi lennél, nézz szét a honlapon, valamint kövesd be a Facebook oldalunkat! -






131 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page